Впровадження принципів циркулярної економіки підприємствами автомобільної промисловості - Дмитрієв, І. А.; Мордовцев, О. С.; Dmytriiev, I.; Mordovtsev, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою статті є дослідження концептуальних та практичних умов впровадження принципів циркулярної економіки підприємствами автомобільної промисловості. Результати: У роботі розглядалися проблеми впровадження принципів циркулярної економіки, які охоплюють весь життєвий цикл продукту від виробництва і споживання до утилізації відходів і продукції, що була у вжитку, при цьому за рахунок повторного використання продукції досягаються позитивні екологічні та соціально-економічні ефекти. Визначено загальну концепція впровадження та функціонування циркулярної економіки на сучасному етапі розвитку. Виявлено, що автомобільна промисловість є однією з ключових галузей світової та української економіки, що створює мультиплікативний ефект в суміжних галузях і визначає економічний і соціальний рівень розвитку держави в цілому і окремих його регіонів. Наукова новизна: Систематизовано етапи розвитку ремануфактурінга в автомобільній промисловості. Запропоновані способи мінімізації ризиків розвитку ремануфактурінга в автомобільній промисловості. Практична значущість: Зроблено висновок, що розвиток циркулярної економіки і зокрема ремануфактурінга дозволить одночасно знизити тиск на навколишнє середовище, скоротити споживання ресурсів, створити додаткові робочі місця, забезпечити досягнення цілей сталого розвитку, що є суттєвими стимулами для переходу від лінійної моделі економіки до економіки із замкнутим циклом.
Implementation of circular economy principles by automotive industry enterprises
Keywords: циркулярна економіка; ремануфактуринг; принцип; ризик; екологія; фактор виробництва; circular economy; remanufacturing; principle; risk; ecology; factor of production; 332.1; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.4