Розробка раціональних параметрів металевої конструкції скреперу - Страшко, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження Металеві конструкції арки хобота скрепера, що сприймають навантаження під час розробки та транспортування ґрунту в процесі дорожньо-будівельних робіт. Мета роботи – Розробити та обґрунтувати раціональні параметри металевої конструкції скрепера на основі комп’ютерного моделювання, що забезпечують оптимальне поєднання міцності, надійності та експлуатаційних характеристик. Метод дослідження – Комп’ютерне моделювання та створення параметричних CAD-моделей в SolidWorks 2025; Міцнісний аналіз напружено-деформованого стану в модулі SolidWorks Simulation; Параметричний аналіз геометрії для оптимізації форми та товщини конструктивних елементів; Оцінка запасу міцності та визначення критичних зон напружень за критерієм Мізеса; Аналіз результатів та формування рекомендацій щодо підвищення довговічності та надійності конструкції.
Keywords: скрепер; арка хобота; металоконструкція; комп’ютерне моделювання; Solidworks; напружено-деформований стан; оптимізація конструкції; запас міцності; параметричний аналіз; дорожньо-будівельні машини