Управління соціально-психологічним кліматом на підприємстві - Халіна, Марина Віталіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі досліджено й удосконалено засади управління соціальнопсихологічним кліматом (СПК) трудового колективу та розроблено комплексну модель його практичної реалізації на підприємствах. Соціально-психологічний клімат обґрунтовано як динамічну, інтегровану та функціонально активну систему, що виконує роль стратегічного ресурсу управління персоналом і може бути цілеспрямовано сформований і скоригований відповідно до змін внутрішнього й зовнішнього середовища. Запропонована модель управління СПК включає п’ять взаємопов’язаних етапів: діагностика клімату, визначення цільових параметрів, розробка управлінських впливів, реалізація заходів з оптимізації клімату та оцінка ефективності й корекція. Модель передбачає циклічність, внутрішній моніторинг, гнучке управління змінами й врахування як об’єктивних, так і суб’єктивних чинників впливу на внутрішньоорганізаційне середовище. Практична значущість результатів полягає в можливості використання розробленої моделі як універсального інструменту стратегічного й тактичного управління СПК у підприємствах різних форм власності та галузевої належності. Її впровадження сприяє покращенню мікроклімату в колективі, підвищенню мотивації працівників і загальної ефективності кадрової політики.
Keywords: соціально-психологічний клімат; управління; стиль керівництва; комунікації