Вивчення підходів до відстеження мобільних пристроїв через GPS та ідентифікацію за назвами мереж під час передачі даних - Писанка, Єгор Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є сучасні методи відстеження мобільних пристроїв, зокрема за допомогою глобальної системи позиціонування (GPS) та шляхом аналізу пакетів даних, що передаються мережею, з урахуванням ідентифікації за назвою мережі (SSID або операторськими мітками). Метою дослідження є аналіз і порівняння ефективності та можливостей реалізації різних підходів до геолокації мобільних телефонів: з використанням GPS-модулів та через перехоплення й аналіз мережевого трафіку з ідентифікацією за мережевими назвами. Також мета полягає у розробці критеріїв для порівняльної оцінки продуктивності зазначених методів та практичному дослідженні їх впровадження в програмних рішеннях. У межах роботи проаналізовано теоретичні основи й технічні аспекти реалізації методів відстеження мобільних пристроїв. Розглянуто архітектуру систем, що використовують GPS-навігацію, а також методики, які ґрунтуються на відправці та прийомі мережевих пакетів для визначення приблизного місцезнаходження пристрою. Вивчено алгоритми збору, обробки та інтерпретації отриманих даних, а також розглянуто програмні інструменти для моделювання таких процесів. У результаті дослідження було здійснено комплексний аналіз двох підходів до відстеження смартфонів, розроблено програмну модель для симуляції їх роботи, а також сформовано порівняльну характеристику за ключовими параметрами — точністю, швидкістю, енергоспоживанням та складністю реалізації. Отримані результати можуть бути використані для подальшого вдосконалення систем моніторингу мобільних пристроїв у різних прикладних галузях — від безпеки до логістики.
Keywords: мережа; оптимізація; продуктивність; телефон; GPS