Транспортний засіб категорії М3. Розробка коробки передач та аналіз жорсткості її валів - Пивовар, Дмитро Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт досліджень – Механічна трьох вальна коробка передач. Мета роботи – розрахунок валів коробки передач, аналіз жорсткості валів коробки передач, визначення впливу матеріалу на жорсткість валів коробки передач. Метод дослідження – математичне і графічне моделювання коробки передач. Основним агрегатом трансмісії який розглянуто у кваліфікаційній роботі бакалавра є коробка передач. На транспортних засобах (ТЗ) категорії М2,М3,N2,N3 най частіше використовують трьох вальні коробки передач. Зубча-сте зачеплення це елемент який передає крутний момент з валу на вал. Які під-тверджені навантаженню і руйнуванню. Довговічність валів визначається їх жорсткістю. Мінімальне значення жорсткості необхідне для довговічності ви-значається крутним моментом двигуна, довжиною валів, передаточним числом зубчастого зачеплення. А сама жорсткість валу визначається матеріалом з якого він виготовлений. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: коробка передач; вали коробки предач; розрахунок валів; вал; шестерня