Підвищення довговічності виробів із сірого чавуну хіміко-термічною обробкою - Желтухін, Михайло Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Для підвищення зносостійкості поверхневого шару тонкостінних втулок із сірого чавуну запропоновано в залежності від наявного обладнання, продуктивності і мети процесу використовувати низькотемпературні методи ХТО і гартування СВЧ сульфоціанування, сульфоціанування з попереднім гартуванням СВЧ або сульфоціанування з попередньою нітроцементацією. В процесі сульфоціанування утворюється тонкий карбонітридний шар, який забезпечує підвищення зносостійкості і корозійної стійкості захисної втулки. Над карбонітридним шаром утворюється шар із сульфідів заліза, який має низьку мікротвердість і є твердим змащенням – забезпечує високу стійкість до задиру.
Keywords: сірий чавун; литий стан; сульфоціанування; гартування струмами високої частоти; нітроцементація