Технічні рішення для покращення динамічних характеристик двигуна автомобіля спеціального призначення - Запорожець, Станіслав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – покращення динамічних характеристик двигунів автомобілів для спеціальних завдань. Об’єкт роботи – процеси електронного управління двигунами внутрішнього згоряння для автомобілів спеціального призначення. Предмет – методики покращення динамічних характеристик двигунів серійних автомобілів, для функціонування останніх с спеціальних умовах. У дипломній роботі виконано огляд існуючих типів серійних автомобілів, що призначені для експлуатації в екстремальних умовах, сформульовано напрямки їх удосконалення. Відзначено можливості такого напрямку як чіп – тюнінг, тобто зміну технічних характеристик двигуна програмно – технічними засобами в бік підвищення їх чутливості до управління і збільшення (за об’єктивних підстав) потужності. Розглянуто різні методики чіп – тюнінгу в залежності від комплектації двигуна і наявних обмежень. На підставі теоретичних основ електронного управління ДВЗ запропоновано раціональні підходи для реалізації поставленої мети. Результати дипломної роботи можуть бути корисними для організації переобладнання класичних автомобілів в електричний варіант вітчизняними виробниками.
Keywords: автомобілі для спеціальних завдань; заходи удосконалення; комплектація обладнання ДВЗ; алгоритми електронного управління; економічна складова; підходи до перелаштування; чіп - тюнінг