Автодорожні тимчасові збірно-розбірні мости - Бугаєвський, Сергій Олександрович; Ненастіна, Тетяна Олександрівна; Шеховцова, Тетяна Олексіївна; Штефан, Ольга Миколаївна; Маций, Михайло Євгенович; Buhaievskyi, Serhii; Nenastina, Tetiana; Shekhovtsova, Tetiana; Shtefan, Olha; Matsyi, Mykhailo (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мостові переходи на автомобільних дорогах є найбільш вразливими об’єктами. Відновлення мостів, зруйнованих унаслідок аварій, стихійних лих і під час бойових дій має найважливіше значення для функціонування економіки України та її збройних сил. Організація робіт із відновлення мостів на автомобільних дорогах залишається одним із найскладніших завдань, пов’язаних із значними витратами сил, засобів і часу. Основна вимога, що висувається за таких умов, – відновлення зруйнованих мостів у короткий термін. Застосування комплектів автодорожніх тимчасових збірно-розбірних мостів дає змогу за невеликий термін відновити перерваний рух через водну перешкоду. У статті колективу авторів викладено результати узагальнення та систематизації тимчасових збірно-розбірних мостів різних статичних систем цивільного й військового призначення, що використовують в Україні та в інших країнах світу. Завдання дослідження полягало в ознайомленні широкого кола фахівців-мостовиків з особливостями застосування різних конструкцій автодорожніх тимчасових збірно-розбірних мостів і подальшому моделюванні організаційно-технічних рішень їх використання в умовах воєнної агресії проти України.
Road Temporary Collapsible Bridges
Keywords: тимчасові збірно-розбірні мости; прогонова будова; апарель; опора; фундамент; міст Бейлі; temporary collapsible bridges; span structure; ramp; support; foundation; Bailey Bridge; 624.21.033; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.100.0.80