Підвищення корозійної стійкості насосів для перекачування агресивних рідин - Лопатін, Андрій Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єкт – процес дослідження корозійної стійкості деталей насосів, які перекачують агресивні рідини. Мета роботи – підвищення корозійної стійкості деталей насосів, які перекачують агресивні рідини. Методи дослідження – визначення механічних властивостей, проведення рентгенівського аналізу, дослідження корозійної стійкості. Насоси, що використовуються для перекачування агресивних речовин, таких як хімічні розчини, кислоти, луги, морська вода та нафтопродукти, особливо вразливі до корозії. Забезпечення корозійної стійкості насосів є надзвичайно важливим завданням, оскільки воно сприяє підвищенню строку служби обладнання, зменшує витрати на ремонт і технічне обслуговування, а також мінімізує ризики забруднення навколишнього середовища. Отже, дослідження і впровадження методів підвищення корозійної стійкості насосів, що працюють в агресивних середовищах, є важливим завданням для зниження експлуатаційних витрат, підвищення надійності промислових процесів і розвитку новітніх технологій. Для підвищення корозійної стійкості деталей насосів використовують різноманітні корозійностійкі матеріали, покриття і способи захисту. Запропонований комплексний підхід до вирішення проблеми шляхом вибору корозійно-стійкої сталі і нанесення захисного покриття.
Keywords: насос; неіржавіюча сталь; корозійна стійкість; нанотвердість; хромування