Модернізація агрегату живлення асфальтозмішувальної установки ДС-185. Частина 2. Модернізація системи керування агрегатом живлення - Будрій, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт роботи – привід стрічкового живильника агрегату живлення асфальтозмішувальної установки ДС-185. Предмет роботи – модель системи керування технологічним процесом попереднього дозування мінеральних матеріалів в агрегаті живлення асфальтозмішувальної установки ДС-185. Мета роботи – підвищення якості та ефективності попереднього дозування мінеральних матеріалів за рахунок модернізації системи керування приводом стрічкового живильника агрегату живлення асфальтозмішувальної установки ДС-185. Проведено аналіз сучасних асфальтозмішувальних установок, що використовуються в Україні, який показав доцільність модернізації установки ДС-185. Побудована математична модель приводу стрічкового живильника агрегату живлення асфальтозмішувальної установки ДС-185, яка є достатньо складною та підтверджує доцільність комп’ютерного моделювання роботи приводу. Побудована комп’ютерна модель приводу живильника без частотного управління. Результати моделювання показують значні коливання швидкості двигуна під час пуску, що негативно впливає на його експлуатаційні характеристики. Побудована комп’ютерна модель частотного управління приводу стрічкового живильника агрегату живлення асфальтозмішувальної установки ДС-185. Результати моделювання показали, що частотне управління зменшує пусковий струм, робочий момент, вібрації під час розгону двигуна, що позитивно впливає на його термін служби та споживання електроенергії. Підготовлено пропозиції щодо охорони праці під час виробництва асфальтобетонних сумішей на модернізованій асфальтозмішувальній установці ДС-185.
Keywords: асфальтозмішувальна установка; агрегат живлення; стрічковий живильник; асинхронний двигун; частотне керування