Удосконалення доставки цементу у мішках компанією «Строй-Доставка» - Шматько, Олексій Вячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес доставки цементу у мішках компанією «Строй-Доставка». Мета роботи – удосконалення доставки цементу у мішках компанією «Строй-Доставка» за рахунок впровадження технологічних рішень в організацію доставки цього виду вантажу. Метод дослідження – аналітично-практичний, математичний. Для вдосконалення технологічного процесу доставки цементу у мішках компанією «Строй-Доставка» запропоновано побудувати раціональні маршрути. За результатами розрахунків було отримано п’ять маятникових та три колових маршрути. Для розроблених маршрутів існуючий вид транспортних засобів не може працювати із-за обмеження по вантажопідйомності. Тому було запропоновано використовувати інший рухомий склад, який використовується для перевезення інших видів будівельних вантажів у тарному вигляді в цій компанії і термін їх експлуатації від трьох до шести років. Із встановленого переліку за критеріями максимальної продуктивності та мінімальної собівартості визначено марку автомобіля FAW CA1031K2L, вантажопідйомністю 2 тони. Отримано економічний ефект за рахунок зменшення порожнього пробігу при впровадженні трьох колових маршрутів, який склав 38397,34 гривень на рік. Керівництво компанії «Строй-Доставка» прийняло до розгляду питання про впровадження результатів в 2024 році. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по доставці цементу у мішках в містах України.
Keywords: автомобілі; маршрут; доставка; економічний ефект; технологія; цемент у мішках