Дослідження організації дорожнього руху на ділянці магістральної вулиці м. Харків - Дегтярьов, Владислав Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об`єкт дослідження – дорожній рух на ділянці магістральної вулиці загальноміського значення. Предмет дослідження – схеми організації дорожнього руху на ділянці вулиці Леся Сердюка м. Харків. Мета роботи – підвищення ефективності організації дорожнього руху на ділянці вулиці Леся Сердюка за рахунок застосування технічних засобів організації дорожнього руху та введення координованого управління. Метод дослідження: аналітичний, графоаналітичний розрахунок параметрів координованого регулювання рухом, натурний. Отримані результати: проведено аналіз методів удосконалення організації дорожнього руху, принципів координації транспортних потоків на вулично-дорожній мережі міста, виявлено, що координоване управління є найбільш прогресивним методом управління дорожнім рухом на магістралях. Проведено аналіз існуючих схем організації дорожнього руху на досліджуваній ділянці магістральної вул. Леся Сердюка. Досліджені характеристики транспортних та пішохідних потоків на перехрестях та перегонах. Запропоновані та порівняні заходи, які підвищують рівень безпеки руху та зменшують затримки учасників руху. Побудовані графіки координації та наведені роздруківки з управляючими параметрами. Рекомендації по впровадженню: запропонований варіант схеми організації дорожнього руху (координоване управління) може бути застосований на ділянці вулиці Леся Сердюка м. Харків.
Keywords: дорожній рух; дорожньо-транспортна пригода; інтенсивність руху; затримки транспортних засобів; координоване управління; світлофорний цикл