Побудова адаптивної логістичної системи підприємства в умовах ринкової нестабільності - Шведченко, Тетяна Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі уточнено сутність логістичної системи підприємства як цілісної й структурованої сукупності взаємопов’язаних підсистем із зворотним зв’язком; окреслено ключові характеристики адаптивності та самоорганізації в логістиці; проаналізовано існуючі підходи до побудови адаптивних систем та їх обмеження для середніх підприємств в Україні; оцінено поточний стан логістики ТОВ «Преїз» за показниками гнучкості й ефективності; розроблено модель адаптивної логістичної системи з інтеграцією цифрових інструментів і проактивного управління ризиками; сформульовано практичні рекомендації з оптимізації управління запасами, вибору маршрутів та автоматизації оцінки ризиків; здійснено техніко-економічну оцінку очікуваного економічного ефекту від впровадження заходів.
Keywords: адаптивна логістична система; ринкова нестабільність; самоорганізація; цифровізація; управління ризиками