Підвищення зносостійкості маловуглецевих сталей наплавленням самофлюсуючими сплавами системи Ni-Cr-Si-B - Ніношвілі, Олександр Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження процеси формування структури та біметалів наплавленням самофлюсуючого нікелевого сплаву в поєднанні з ніобієм і бором. Мета роботи – підвищенні триботехнічних низьковуглецевих сталей шляхом створення на поверхні заготовок функціональних захисних шарів з використанням технології електронно-променевого наплавлення порошкових сумішей самофлюсуючого нікелевого сплаву в поєднанні з ніобієм і бором. Показано, що поверхнево зміцнені матеріали, сформовані електронно-променевим наплавленням самофлюсуючими нікелевими сплавами в поєднанні з ніобієм і бором, взятими в різних вагових співвідношеннях, характеризуються значеннями мікротвердості в діапазоні 4 – 9,5 ГПа. Найбільш високий рівень твердості має матеріал, отриманий наплавленням Ni-Cr-Si-B-сплаву в поєднанні з 35% суміші (Nb-B). Встановлено, що формування високоміцних шарів на поверхні зразків низьковуглецевої сталі за технологією ЕЛН супроводжується зниженням їх ударної в'язкості. Наплавлені шари всіх типів руйнуються крихко. Рівень KCV матеріалів з наплавленими шарами в 1,2 – 2 рази нижче в порівнянні з низьковуглецевої сталлю 20. У більшій мірі величина роботи руйнування залежить від товщини зміцнених шарів, ніж від об'ємної частки зміцнюючих часток.
Keywords: самофлюсуючий нікелевий сплав; мідь; маловуглецеві сталі; плакування