Applied theory of vibrations for students of automotive specializations at higher education institutions : study guide - Aleksandrov, Ye. Ye.; Bohomolov, V. О.; Klimenko, V. I.; Leontiev, D. M.; Алєксандров, Євген Євгенович; Богомолов, Віктор Олександрович; Клименко, Валерій Іванович; Леонтьєв, Дмитро Миколайович (ФОП Бровін О. В., 2026)
The study guide covers free, forced, and random vibrations of the sprung part of a vehicle body, as well as self-oscillations of the sprung part with friction shock absorbers, and self-oscillations of the engine coolant temperature using the method of harmonic linearization of nonlinearities. It also explores free and forced elastic vibrations of a gun barrel mounted on the chassis of a military vehicle, and the influence of liquid sloshing on the directional stability of a fuel tanker truck. This study guide is intended for students of automotive specialties at higher education institutions of the III and IV accreditation levels. It can also be used as a self-study resource by engineers in the fields of mechanical engineering and transportation. У навчальному посібнику розглянуто вільні, вимушені та випадкові коливання підресореної частини кузова транспортного засобу, а також автоколивання підресореної частини з амортизаторами тертя та автоколивання температури охолоджувальної рідини двигуна з використанням методу гармонійної лінеаризації нелінійностей. Також досліджуються вільні та вимушені пружні коливання ствола гармати, встановленого на шасі військової машини, та вплив розбризкування рідини на курсову стійкість автоцистерни. Цей навчальний посібник призначений для студентів автомобільних спеціальностей вищих навчальних закладів III та IV рівнів акредитації. Він також може бути використаний як ресурс для самостійного навчання інженерами в галузі машинобудування та транспорту
Прикладна теорія коливань : навчальний посібник для студентів автомобільних спеціальностей вищів
Keywords: theory of vibrations; vibrations; free oscillations; suspension system; road surfaces; friction dampers; dampers; frequency; dynamic systems; stability; internal combustion engine; vehicle; теорія коливань; коливання; вільні коливання; система підвіски; дорожні покриття; амортизатори тертя; гасники коливань; частота; динамічні системи; стійкість; двигун внутрішнього згоряння; транспортний засіб; 629.3