Дифузійне зварювання у вакуумі різнорідних матеріалів - Мамчур, І. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Обрано технологію з’єднання різнорідних матеріалів титан-платина за допомогою дифузійного зварювання у вакуумі. Проаналізовано діаграму стану Ti-Pt та визначено основні типи взаємодії компонентів. Встановлено, що утворення зварного з’єднання за рахунок росту дифузійної зони в платині і титані шляхом послідовного зростання інтерметалідних шарів Тi3Pt, TiPt, TiPt3, а також зон твердих розчинів. На виготовлених зразках вивчено мікроструктуру з’єднання платина-титан та проведені вимірювання мікротвердості. Це дозволило приблизно визначити загальну ширину перехідного слою. На основі проведених досліджень встановили імовірний фазовий склад дифузійної зони. Для уточнення проводилась ідентифікація фаз на дифрактометрі ДРОН 1.5. Вивчення інтенсивності максимумів рентгенограми та розрахунок ідентифікації ліній дозволив встановити наявність інтерметалідів та їх суміші з твердими розчинами.
Vacuum diffusion welding of different materials
Keywords: дифузійна зона; інтерметалід; механічні властивості; титан; платина; зварне з’єднання; 669.715