Удосконалення організаційної структури підприємства - Крапчитов, Максим Григорійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – процес формування та принципи побудови організаційної структури підприємства. Мета роботи – проведення аналізу та розробка практичних пропозицій щодо удосконалення організаційної структури підприємства. Методи дослідження - узагальнення, аналізу і синтезу, морфологічної декомпозиції; системного і комплексного підходу; експертного аналізу, аналізу ієрархій, графічний метод, математично-економічні методи. В дипломній роботі на основі вивчення теоретичних засад проведено дослідження принципів побудови й розвитку організаційних структур управління. Виявлено тенденції розвитку організаційних структур управління в умовах динамічного зовнішнього середовища. Проведено аналіз підходів до оцінки ефективності організаційних структур управління. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення організаційної структури установи. Визначено основні напрями організаційного вдосконалення управління. Для вирішення цих проблем та вдосконалення певним чином організаційної структури пропонується вжити наступні заходи: оптимізувати витрати пов’язані із утриманням адміністративного апарату; ліквідація та подальше запобігання фактам дублювання повноважень в управлінській сфері за для чіткого розуміння відповідальності та розподілу обсягів повноважень; оптимізувати систему збору, обробки та перерозподілу інформації в середині управлінської ланки. Від реалізації цих заходів підприємство може отримати не лише більш гнучку та ефективну організаційну структуру, а й конкретні економічні вигоди, певну економію коштів після звільнення працівників та реорганізації підрозділів.
Keywords: організаційна структура; зовнішнє середовище; повноваження; функції управління; якість роботи