Дослідження робочих процесів автомобілів з безступеневими передачами. - Бєсєдін, Віталій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою роботи є аналіз існуючих компонованих схем безступеневих трансмісій і порівняння експлуатаційних властивостей автомобілів з різними трансмісіями. Обєктом дослідження є робочі процеси в безступеневих передачах легкових автомобілів. Предметом дослідження є визначення переваг безступеневих трансмісій легкових автомобілів. В першому розділі виконано аналіз конструкцій безступеневих трансмісій їх історія розвитку, а також особливості конструкцій безступінчастих трансмісій. Визначено їх переваги і недоліки у порівнянні з іншими трансмісіями. В другому розділі проведено дослідження тягово-швидкісних властивостей і паливної економічності автомобіля з CVT і їх порівняння з звичайними автомобілями, запропонований метод підвищення ККД. В третьому розділі розглянуто особливості технічного обслуговування безступеневих трансмісій легкових автомобілів.
Keywords: безступенева трансмісія; варіатор; передаточне відношення; діапазон регулювання; паливна економічність; крутний момент.