Спосіб гасіння пожежі в обмеженому просторі - Кравцов, Михайло Миколайович; Нікітін, Станіслав Петрович; Цехмейстер, Олена Станіславівна; Бажинов, Олексій Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Спосіб гасіння пожежі в обмеженому просторі включає подачу на вогнище пожежі водяних завіс з утворенням між ними пароповітряних зон, які переміщують по осередку пожежі в одному та в зворотному напрямках. Для підвищення ефективності гасіння пожежі у відносно обмеженому просторі, який являє собою салон автомобіля, до складу пароповітряних зон водяних завіс для розбавлення горючих газів вогнища додають інертні гази (наприклад, флегматизатори СО2, N2, хімічно активні інгібітори C2F4Br2 та ін.) і таким чином змінюють межі концентрації горючого в осередку полум’я, а саме зменшують верхню та збільшують нижню межі концентрації горючого й доводять їх до однакових значень, тобто до мінімальної флегматизуючої концентрації. Флегматизацію пожежі виконують під час подачі водяних завіс на вогнище пожежі у масштабі реального часу.
Keywords: пожежа; гасіння пожежи; способи гасіння пожежи; пожежа в обмеженому просторі