Twardość projekcji w nano- i mikrorangi : Monografia - Moshchenok, Vasyl; Pimonov, Igor; Skrypnyk, Nataliia (Wydawnictwo Nasza Wiedza, 2025)
Monografia poświęcona jest badaniu metody twardości rzutowej materiałów, z naciskiem na zastosowanie wgłębnika sferyczno-stożkowego w zakresie nano i mikro. Uwzględniono główne metody pomiaru twardości (Rockwella, Vickersa, Brinella, Martensa) oraz koncepcje twardości rzutowej, powierzchniowej i objętościowej. Szczegółowo opisano materiały, sprzęt i metody obliczania zredukowanej i niezredukowanej twardości rzutowej. Przedstawiono dużą liczbę wykresów wgłębień dla różnych próbek stali o różnych twardościach i mikrostrukturach. Wykresy te są uzyskiwane przez wgłębianie standardowych próbek, które są dostarczane z gwintownikami Brinella i są powszechnie dostępne w większości przedsiębiorstw budowy maszyn. Autorzy zalecają, aby wykresy te były wykorzystywane przez innych badaczy, którzy nie są w stanie stworzyć ich samodzielnie. Przeanalizowano wyniki badań eksperymentalnych, przeprowadzono obliczenia i wyciągnięto wnioski dotyczące możliwości zastosowania metod twardości projekcyjnej w nowoczesnych badaniach materiałoznawczych.
Keywords: inżynieria mechaniczna; technologia produkcji