Психологічні аспекти модернізації кадрової політики підприємства в умовах післявоєнного відновлення - Ачкасова, Л. М.; Аchkasova, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Модернізація кадрової політики в умовах післявоєнного відновлення – це не лише економічне завдання, а й складний психологічний процес. Враховуючи потреби і особливості працівників, компанія може не тільки відновити свою діяльність, але й зміцнити команду, створивши сприятливе робоче середовище. Саме тому питання психологічної модернізації кадрової політики підприємства є актуальним. Для реалізації цілей статті були використані такі методи: проаналізовано та синтезовано інформацію щодо стану досліджень в галузі модернізації кадрової політики. За допомогою системного та інформаційно-логічного підходу визначено підходи до поняття «кадрова політика», основні ризики, пов’язані з модернізацією кадрової політики з урахуванням особливостей післявоєнного відновлення, актуальні психологічні напрямки модернізації кадрової політики. У ході дослідження також широко використовувався аналітичний і графічний методи та метод синтезу для побудови алгоритму модернізації кадрової політики підприємства в умовах післявоєнного відновлення. У статті отримала подальший розвиток система ризиків, пов’язаних із модернізацією кадрової політики, які, на відміну від існуючих, включають психологічні аспекти і враховують умови післявоєнного відродження та запропоновані методи їх мінімізації. Крім того, отримали подальший розвиток напрямки модернізації кадрової політики та алгоритм її впровадження, які, на відміну від існуючих, мають більш систематизований характер і враховують психологічні аспекти цього процесу в умовах післявоєнного відновлення. Запропоновані удосконалення дозволять створити сприятливе робоче середовище, підвищити мотивацію та задоволеність працівників, покращити продуктивність та ефективність праці, а також забезпечити стабільність та успішний розвиток підприємства в цілому. Отримані результати, що полягають у визначені системи ризиків і методів їх мінімізації, системи психологічних напрямків та інструментів модернізації кадрової політикив, розробці алгоритму її реалізації дозволяють здійснювати подальші дослідження щодо елементів окремих етапів запропонованого алгоритму, обґрунтуванні ключових показників ефективності кадрової політики та розробці форм анкет для відображення результатів моніторингу й оцінки результатів модернізації кадрової політики підприємства.
Psychological aspects of modernizing enterprise personnel policy in the conditions of post-war reconstruction
Keywords: кадрова політика; психологічні аспекти кадрової політики; модернізація кадрової політики; післявоєнне відновлення; personnel policy; psychological aspects of personnel policy; modernization of personnel policy; post-war recovery; 331.108:656.13; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2025.45.70