Проектування самохідного агрегату тягового класу 10т. для технічного обслуговування аеродромів із супутниковим контролем положення. - Кубрік, Владислав Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – трактор ХТЗ-17221-09. Мета роботи – створення бульдозера активної дії з шнековим відвалом на базі трактора ХТЗ-17221-09, оснащеного GNSS системою автоматизації. Шнек дозволяє зменшити зусилля ґрунту на відвал, знизити щільність ґрунту, підвищити продуктивність бульдозера при копанні ґрунтів та при прибиранні снігу. Метод дослідження – аналітично-графічний. Визначено параметри відвалу, швидкість обертання шнекової установки в залежності від властивостей ґрунту і характеристики базової машини. Прораховано параметри відвалу та шнекової установки на тракторі ХТЗ-17221-09. Розраховано переріз основних елементів і розроблено конструкцію бульдозера. Впровадження розробленої конструкції бульдозера з шнековим відвалом та GNSS в порівнянні з простим відвалом дозволяють знизити матеріалоємність на розробку ґрунту та снігу на 33,5%, зменшити трудомісткість розробки ґрунту та снігу на 40,5%, знизити приведені питомі витрати на розробку ґрунту та снігу на 20%.
Keywords: бульдозер; потужність; грунт; сніг; надійність; продуктивність; аеродром; снігоочищення