Історія соціальної відповідальності – визначення етапів - Бабайлов, В. К.; Деділова, Т. В.; Babailov, V.; Dedilova, T. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета. У науковій літературі відмічається, що суспільство вивчає історію для того, щоб краще планувати майбутнє. На думку авторів даної публікації, історія є видом діяльності, дослідження, методологією якої є дві основні методики: методика як аналіз проблеми у зміні в часі; методика як аналіз проблеми у зміні в просторі. Саме така методологія, дозволить поширити поглиблення розуміння минулого обраних сфер діяльності для використання корисного і недопущення повторення помилок минулого. Враховуючи даний аспект, метою дослідження є розкриття сутності та змісту поняття соціальної відповідальності шляхом оцінки переваг і недоліків розуміння відповідальності на визначених історичних етапах (Античності, Середньовіччя, Нового часу, Просвітництва, етапі кінця XIX – початку XXI століття). Методика дослідження. Дослідження ґрунтується на огляді літературних джерел, діалектичному методі Гегеля, методиці 2С70, методі аналогії. Результати. В роботі визначені переваги і недоліки розуміння відповідальності на етапі Античності (перевага: відповідальність правильно пов’язують зі порушенням правил моралі і права; недолік: відсутнє розуміння необхідності умови відповідальності – адекватності рівня покарань характеру порушення правил). Визначено переваги і недоліки розуміння відповідальності на етапі Середньовіччя (перевага: людськи правила моралі доповнюються релігійними правилами – заповідями; недолік: знання відповідальності не досягають розуміння її сутності). Визначено переваги і недоліки розуміння відповідальності на етапі Нового часу (перевага: вперше доводиться, що будь-яка відповідальність є соціальна; недолік: знання відповідальності як і раніше не досягають розуміння її сутності). Визначено переваги і недоліки розуміння відповідальності на етапі Просвітництва (перевага: доповнене розуміння багатьох інших аспектів відповідальності; недолік: але суттєве визначення СВ відсутнє й тут). Визначено переваги розуміння відповідальності на етапі кінця XIX – початку XXI століття – сформульована сутність СВ, як адекватність рівня покарання характеру порушення правил соціуму. Наукова новизна. Вперше надано оцінку переваг і недоліків історичних етапів розвитку СВ у контексті розкриття її сутності та змісту. Практична значущість. Отримані результати сприятимуть поглибленню рівня знань соціальної відповідальності, що, у свою чергу, підвищить ефективність практики СВ, як важливої і специфічної форми менеджменту.
History of social responsibility – determination of stages
Keywords: історія; соціальна відповідальність; етапи; переваги; недоліки; мораль; право; правила; сутність; history; social responsibility; stages; advantages; disadvantages; morality; law; rules; essence; 338; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.85