Топографо-картографічне забезпечення проведення грошової оцінки земель на території м. Глухів Сумської області - Орехов, Станіслав Євгенійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
На сьогоднішній день грошова оцінка земель населених пунктів є економічною основою для визначення розміру плати за землю, яка нараховується від показників орендної плати та земельного податку. Показники плати за землю є основним джерелом поповнення бюджетів місцевих громад (сільських, селищних та міських рад). Для проведення робіт з оцінки потрібна планово-картографічна основа. Картографічною основою проведення робіт з оцінки є карти обстеження ґрунтового покриву населених пунктів, матеріали попередніх геодезичних зйомок, план встановлення меж населеного пункту, оцінка якого проводиться. Топографо-картографічна основа, яка розробляється в процесі дипломної роботи, залежить від площі населеного пункту, чисельності населення та його статусу. Питання грошової оцінки були досліджені на конкретному прикладі – м. Глухів Сумської області.
Keywords: Нормативна грошова оцінка; експертна грошова оцінка; населений пункт; земельні ділянки