Визначення параметрiв координованного управлiння у м. Харкiв - Покусай, Денис Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – дорожній рух транспортних потоків на вул. Салтівське шосе (м. Харків). Предмет дослідження – параметри руху при координації. Мета дослідження полягає у підвищенні ефективності дорожнього руху у містах. Метод дослідження – натурні спостереження параметрів транспортного потоку на вулично-дорожній мережі міста, графоаналітичний метод, комп’ютерне моделювання параметрів координованого управління. Отримані результати – проведено аналіз відомих закордонних систем управління дорожнім рухом та принципів координації дорожнього руху на магістралях міста; досліджені характеристики транспортних потоків на перехрестях та перегонах об’єкту дослідження; визначені управляючі впливи на транспортний потік, а саме швидкість руху на магістралі та зсув фаз на перехрестях магістралі; проведено моделювання та розраховані показники соціальної та екологічної ефективності координованого управління рухом. Проведено порівняльний аналіз ефективності локального та координованого управління.
Keywords: організація дорожнього руху; вулично-дорожня мережа; світлофорне регулювання; координоване управління дорожнім рухом; перехрестя