Спосіб виготовлення комбінованого шумозахисного бар'єра з інтегрованими сонячними батареями - Лежнева, Олена Іванівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Спосіб виготовлення шумозахисного екрана, згідно з яким на фундаменті встановлюють опорні стійки у вигляді двотавра, закріплюють на них П-подібні профілі, з'єднані між собою з утворенням секцій. При цьому використовують стрічковий фундамент на буронабивних палях, який виготовляють з використанням бетону з додаванням діоксиду титану, на фундаменті встановлюють двотаврові стійки з козирком і стовпи для вуличних ліхтарів, в пазах двотаврових стійок до опорної основи почергово закріплюють П-подібні касети, куди закладають звукозахисний матеріал, що має адсорбційні якості, і світлопрозору одношарову акустичну панель, а у верхній частині опорної стійки на козирку закріплюють елементи сонячних батарей, які підключають до централізованої мережі електропередач та ліхтарів вуличного освітлення.
Keywords: шумозахисний екран; захист від шуму; сонячні батареї; шумозахисний бар’єр