Встановлення залежності твердості за Мартенсом від навантаження в нано- та мікродіапазонах - Бєлік, Денис Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Під твердістю металів та сплавів розуміють здатність металів чинити опір втискуванню більш твердого тіла індентора. Широке застосування випробувань на твердість пояснюється рядом їх переваг перед іншими видами механічних випробувань. Однак до теперішнього часу існує ряд проблем при визначенні твердості металів та сплавів, наприклад, вважається що твердість металів є константою, але на практиці твердість залежить від навантаження. Об’єкт дослідження - процес визначення твердості металів та сплавів за методом Мартенса. Предмет дослідження: залежність твердості за Мартенсом від навантаження при втискуванні піраміди Берковича в нано- та мікродіапазонах. Мета дослідження: удосконалення метода визначення твердості за Мартенсом шляхом використання нового підходу - урахування залежності твердості від навантаження. При виконанні роботи проаналізовані існуючі методи визначення твердості за Брінеллем, Роквеллом, Віккерсом та виявлені їх недоліки. Проведені дослідження твердості за методом Мартенса згідно стандарту ISO 14577 і проаналізовані отримані результати. Встановлена залежність твердості за Мартенсом від навантаження при втискуванні піраміди Берковича в сталеві зразки. Обґрунтована доцільність використання нового підходу для удосконалення метода Мартенса шляхом урахування залежності твердості від навантаження.
Keywords: твердість; індентор; навантаження; брінелль; віккерс; роквелл; мартенс