Системний аналіз імітаційної моделі глобального потепління - Фентисов, Богдан Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт роботи – математична модель процесу глобального потепління. Предмет роботи – математична та імітаційна моделі процесу глобального потепління. Мета роботи – підвищення роздільної здатності просторових кадастрів емісії парникових газів шляхом розроблення математичних моделей та геоінформаційних технологій для просторового аналізу емісій парникових газів від використання палива. Вирішено такі задачі: аналіз відомих підходів та методів оцінювання емісій парникових газів від видобувної та переробної промисловості; дослідження специфіки емісійних процесів у кожному із аналізованих секторів; розроблення математичних моделей процесів емісії парникових газів при видобуванні та переробці різних видів палива, від спалювання викопного палива у промисловості на рівні елементарних об’єктів з врахуванням територіального розміщення населення та різноманітних економічних показників; формування бази геопросторових даних з інформацією про джерела емісії парникових газів у кожному аналізованому секторі; створення геоінформаційної технології моделювання та просторового аналізу процесів емісії парникових газів, що використовує статистичні дані про економічну діяльність досліджуваних об’єктів, коефіцієнти емісії та цифрові карти аналізованих об’єктів; розроблення відповідного програмного забезпечення; здійснення обчислювальних експериментів з моделювання процесів емісії парникових газів у видобувній та переробній промисловостях Польщі та України.
Keywords: глобальне потепління; системний аналіз; c#; база даних