Мотивація персоналу в умовах світової кризи - Кощенко, К. В.; Koshchenko, Kateryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Кризисна ситуація в економіці загрожує підприємству не лише фінансовими проблемами а й втратою своїх позицій на ринку, й втратою кваліфікованих кадрів, без яких подолати кризу неможливо. Утримати найбільш вагомих співробітників – одна з основних задач менеджменту компанії на етапі кризи. Але керівники більшості вітчизняних підприємств концентрують свою увагу на управлінні виробництвом, маркетингом, рекламою, фінансами в той час, коли вдосконаленню системи мотивації приділяється недостатня увага. В статті розглядаються особливості мотивації персоналу в умовах кризи, принципи та методи матеріальної та нематеріальної мотивації, обґрунтовується її важливість для організації. Найскладнішим моментом в кризисній ситуації для підприємства є втрата кваліфікованих кадрів, без яких подолати кризу неможливо. Це обумовлено насамперед тим, що керівники помилково вважають, що в умовах кризи проблем з мотивацією та ефективною працею персоналу виникати не повинно, бо співробітники розуміють конкуренцію з боку кількох тисяч звільнених, які можуть погодитися виконувати цю роботу й за меншу заробітну платню. Таким чином, сам факт збереження робочого місця для співробітника розглядається як мотивація до більш якісної та ефективної праці. Проблема в тому, що в умовах зовнішньої нестабільності та численних звільнень співробітників в різних сферах економіки персонал залишився демотивованим. Мотивація персоналу в умовах кризи вимагає змін як в системі матеріального, так і в системі нематеріального стимулювання співробітників, що й розглядається більш детально в цій статті.
Staff motivation during the world crisis
Keywords: криза; управління; іноземний досвід; мотивація; стимулювання; винагорода; підприємство; персонал; crisis; management; foreign experience; motivation; stimulation; revenue; enterprise; staff; 331.101.3