Облік основних засобів на підприємстві та шляхи його удосконалення - Ситнікова, Катерина Олексіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предметом дослідження є методологічні, методичні та практичні питання організації обліку та аудиту основних засобів підприємства. Об’єктом дослідження виступає система обліку основних засобів в філії «Краснокутський райавтодор» дочірнього підприємства «Харківський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». Методи дослідження – порівняльний, статистичний, розрахунково-аналітичний, ідентифікаційний, описовий, моделювання, синтетичний та аналітичний аналіз тощо. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти України, інструктивні матеріали, матеріали Держкомстату України, а також дані підприємства. Актуальність теми полягає в тому, що в підвищенні ефективності будь-якого виробництва найважливішу роль відіграють основні засоби, бухгалтерський облік яких повинен забезпечити контроль за повним і своєчасним їх оприбуткування та збереженням, за раціональним використанням в процесі виробництва. Рішення вказаних задач можливе за умови раціональної організації бухгалтерського обліку основних засобів і його подальшого вдосконалення. За результатами дослідження сформульований висновки: – фінансовий стан підприємства задовільний, оскільки більшість коефіцієнтів ліквідності та платоспроможності хоча і зменшуються, але відповідають нормативному значенню; – первинний, аналітичний та синтетичний облік основних засобів підприємства організований згідно з чинним законодавством. Одержані результати та шляхи покращення обліку та аудиту основних засобів можуть бути використані підприємством для вдосконалення організації обліку на підприємстві.
Keywords: основні засоби; первинні документи; синтетичний облік; аналітичний облік; інвентаризація; аудит