Дослідження впливу параметрів оброблення на кристалічну структуру нанокристалів ZnSe для гарячопресованої кераміки класів Cleartran та Multispectral - Плахтій, Євген Георгійович; Глушкова, Діана Борисівна; Волчук, Володимир Миколайович; Саєнко, Владислав Олександрович; Plakhtii, Yevhen; Hlushkova, Diana; Volchuk, Volodymyr; Saenko, Vladislav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Нанокристали ZnSe синтезовано методом самопоширюваного високотемпературного синтезу (методом горіння) з різними початковими імпульсами струму. Відпал здійснювали в інтервалі температур Т = 200 ÷ 800 °С з кроком Т = 100 °С за атмосферного тиску на повітрі або в азоті. Наведено результати електронної мікрофотографії, електронного парамагнітного резонансу, рентгенодифракційного аналізу та фотолюмінесценції залежно від температури відпалу в повітрі або азоті. Отримано залежності резонансного значення магнітного поля ЕПР іонів Mn2+, константи надтонкої структури А спектра електронного парамагнітного резонансу іонів Mn2+, розташування максимуму та півширини інтегрального спектра фотолюмінесценції від температури відпалу на повітрі або в азоті. Після відпалу розмір нанокристалів збільшується на ~ 20 %, збільшуються також частка кубічної фази та параметр решітки нанокристалів, зменшується кількість дислокацій і мікронапруження, як порівняти з початковим зарядом. Для синтезу нанокристалів ZnSe з більш досконалою структурою рекомендується використовувати імпульс струму ~ 40 А, а потім здійснювати відпал за температури T = 800 °C в азоті. Одержані результати дозволяють використовувати синтезовані методом самопоширюваного високотемпературного синтезу нанокристали ZnSe для різноманітних оптоелектронних пристроїв або для отримання гарячопресованої кераміки класів Cleartran або Multispectral.
Investigation of the processing effect parameters on the spectroscopic properties of ZnSe nanocrystals for hot-pressed ceramics of the Cleartran and Multispectral classes
Keywords: нанокристали ZnSe; метод синтезу горінням; відпал; електронний парамагнітний резонанс; мультиспектральні класи; ZnSe nanocrystals; combustion synthesis method; annealing; EPR; Multispectral classes; 669.017; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.1.35