Визначення прихильності споживачів до надавачів послуг на прикладі аптечних закладів - Дорохова, Людмила Петрівна; Малий, Володимир Валентинович; Півень, Олена Петрівна; Дорохов, Олександр Васильович; Дорохова, Людмила Петровна; Малый, Владимир Валентинович; Пивень, Елена Петровна; Дорохов, Александр Васильевич; Dorokhova, Liudmyla; Malyi, Volodymyr; Piven, Olena; Dorokhov, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета: аналіз і моделювання вибору аптек покупцями, зокрема, прихильності різних сегментів потенційних покупців до певного аптечного закладу, що передбачає попереднє сегментування покупців аптек, виділення типів відвідувачів і аналіз особливості їх вимог з одного боку, та рівня і параметрів сервісів, що надають певні аптеки, з іншого. Методика дослідження: експертні дослідження, сегментація відвідувачів аптечних закладів, комп’ютерне моделювання. Результати дослідження: визначено 54 потенційну прихильність різних сегментів покупців до аптечних закладів, яку розраховано на основі суміщення вимог різних груп споживачів до рівня складових обслуговування та можливостей надання бажаного рівня сервісу кожною з розглянутих аптек. Наукова новизна: запропоновано оригінальний підхід та розроблено відповідну комп'ютерну програму і проведено чисельні розрахунки в ній, котрі дозволяють досить повно і об'єктивно відобразити багатокритеріальні вимоги і критерії оцінки з боку різних груп потенційних покупців лікарських засобів та продукції фармацевтичного асортименту і призначення, виявити схильність їх до тих чи інших аптек, що конкурують на роздрібному фармацевтичному ринку, засновану на забезпеченні останніми певного, необхідного споживачам, рівня вимог та умов обслуговування. Практична значущість: надано практичний, простий та достовірний інструментарій, що дозволяє аптечним закладам визначити коло своїх потенційних покупців і здійснювати цілеспрямовану маркетингову політику, націлену на них, і, з іншого боку, встановити слабкі місця, недоліки за окремими критеріями, усунення яких дозволить залучити інші сегменти клієнтів, а також визначити найближчих конкурентів для різних сегментів.
Определение приверженности потребителей к поставщикам услуг на примере аптечных учреждений
Determination of consumer affection to service providers on the example of pharmacies
Keywords: поведінка споживачів; фармацевтичний маркетинг; фармацевтичне обслуговування; оцінювання аптеки; сприйняття іміджу; прихильність споживачів; поведение потребителей; фармацевтический маркетинг; фармацевтическое обслуживание; оценивание аптеки; восприятие имиджа; приверженность потребителей; consumer behavior; pharmaceutical marketing; pharmaceutical service; pharmacy evaluation; image perception; consumer commitment; 339.133.017; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.25.0.48