Розробка пристрою імітації бортової інформаційної мережі автомобіля - Шевченко, Олександр Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – створення умов для проведення перевірочних та ремонтних робіт електрообладнання автомобіля, що керується командами з інформаційної мережі, поза межами автомобіля за рахунок розробки пристрою імітації інформаційної мережі автомобіля. Об'єкт роботи – підвищення ефективності та зручності проведення перевірочних та ремонтних робіт електрообладнання автомобіля. Предмет роботи – інформаційна мережа автомобіля. Робота присвячена питанням підвищення ефективності та зручності проведення перевірочних та ремонтних робіт електрообладнання автомобіля, що керується командами з інформаційної мережі. Сучасні автомобілі мають велику кількість електронних, електричних та електромеханічних пристроїв, кожен такий пристрій може виконувати функції датчика, задатчика, покажчика або виконавчого механізму. Разом з механічними агрегатами вони поєднані в системи, що керуються електричними сигналами від електронних блоків. Усі системи і вузли між собою, пов’язані єдиною інформаційною мережею, по якій передаються данні про поточний стан автомобіля і команди на виконання. Таким чином при проведенні діагностичних, ремонтних та перевірочних робіт, система або її елемент має знаходитись безпосередньо на автомобілі, щоб бути в мережі. Що є доволі незручним, а іноді і ресурсовитратним. В роботі проаналізовано сучасний стан розвитку електрообладнання та інформаційних мереж автомобілів. Розглянуто види інтерфейсів та протоколів передачі даних, що формують інформаційну мережу транспортного засобу. Запропоновано конструкцію та алгоритм роботи пристрою здатного моніторити, накопичувати данні та відтворювати роботу інформаційної мережі автомобіля.
Keywords: інформаційна мережа ТЗ; інтерфейс передачі даних; протокол передачі даних; LIN шина; CAN шина; мікроконтролер