Вдосконалення системи керування короткобазового навантажувача - Килюженко, Ростислав Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – короткобазовий навантажувач і його система керування вантажно-розвантажувальними операціями. Мета роботи – підвищення ефективності та точності роботи короткоба-зового навантажувача шляхом удосконалення системи керування із забезпе-ченням енергозбереження та надійності роботи в умовах невизначеності. Метод дослідження – аналітично-графічний, математичне та імітаційне моделювання у середовищах MATLAB, Proteus, Arduino IDE, а також систе-мний аналіз технічних характеристик елементної бази. Розроблено фізичну та математичну моделі системи керування, струк-турну схему інформаційних потоків, а також комп’ютерну модель роботизо-ваної платформи на базі Arduino Uno, L293D, Ultrasonic Sensor HC-SR04 і серводвигунів SG90. Проведено кінематичний та тяговий розрахунки навантажувача, визна-чено основні параметри його руху, тягове зусилля, експлуатаційну масу, ККД трансмісії, швидкісні характеристики та параметри двигуна. Встановлено, що короткобазовий навантажувач має достатній запас потужності та стійкість при виконанні робочих операцій.
Keywords: навантажувач; система керування; мікроконтролер; avr; arduino; моделювання; економічна ефективність