Розробка пристрою визначення ємності акумуляторної батареї - Карпець, Владислав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – визначення залишкового ресурсу та інших енергетичних параметрів акумуляторів за рахунок розробки пристрою визначення ємності акумуляторної батареї. Об'єкт роботи – підвищення точності та зручності проведення перевірки акумуляторів для визначення їх ємності. Предмет роботи – вимірювання енергетичних параметрів акумуляторів. Робота присвячена питанням визначення ємності та інших енергетичних параметрів акумулятора та акумуляторних батарей для визначення їх залишкового ресурсу. Розвиток технологій виготовлення акумуляторів робіть їх життєздатним рішенням для зберігання електроенергії. Тому навіть при знижені їх ефективності в одному застосуванні, наприклад електромобілі, їх залишковий ресурс дозволяє їх ще використовувати для систем накопичення енергії. Однак для ефективного їх використання необхідно робити правильній вибір акумуляторів на основі даних, про залишковий ресурс, ємність та інші енергетичні характеристики із використанням спеціального обладнання. В роботі проаналізовано різні типи акумуляторних батарей та основні методики визначення їх енергетичних параметрів. Розглянуто різні методи вимірювання струму і напруги для створення універсального пристрою для експериментального визначення ємності. Проведено моделювання схеми пристрою для підтвердження правильності схемотехнічних рішень.
Keywords: акумулятор; акумуляторна батарея; ємність акумулятора; розряд акумулятора; вимірювання електричних параметрів