Методичні вказівки до вивчення дисципліни «Гідравліка, гідропневмопривод» : у 4 ч. Частина 1 : «Гідропневмопривод» : лекції 1–5 - Аврунін, Г. А. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Основою для складання методичних вказівок є навчальний план ХНАДУ, в який входить дисципліна «Гідравліка, гідропневмопривод (частина 2 – гідро пневмопривод)» підготовки бакалаврів в галузі знань 13 - Механічна інженерія, спеціальності 133 - Галузеве машинобудування, за освітньою програмою - Галузеве машинобудування, яка розроблена на кафедрі БДМ ім. А.М. Холодова. Цим планом передбачається проведення 16 лекційних занять. Метою проведення теретичних занять є ознайомлення студентів с основними законами та рівняннями, конструкціями гідропристроїв, методиками їх розрахунків на основі використання основних законів і рівнянь для визначення зусиль, витрат та втрат робочої рідини, визначення вихідних параметрів та ККД гідропристроів, зокрема насосів, гідроциліндрів, гідромоторів та гідророзподільників. Також розглянуті методики розрахування швидкості гідроциліндрів і гідромоторів при застосуванні дросельного та машинного способів регулювання витрати робочої рідини В основі складання лекцій є сучасні інформаційні видання та учбово методична література провідних вітчизняних та закординних фахівців, попередній досвід викладання дисциплін в ХНАДУ, пов’язаних з об’ємним гідроприводом та гідро пневмоавтоматикою, методика навчання фірми «Festo Didactic» (Hydraulics course for vocational training Instructors manual – курс гідравліки для професійного навчання, інструкція викладача). Видання складається з 4 частин. Частина 1 (лекції 1 – 5).
Keywords: конструкції; гідропривод; гідропневмоавтоматика; розрахунки; ККД