Порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на перехресті просп. Індустріальний - вул. Миру м. Харків - Пішняк, Антон Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перехресті. Мета роботи – покращення організації та підвищенні безпеки руху на перехресті за рахунок вибору раціональних режимів роботи світлофорних об’єктів. Метод дослідження – математичне та імітаційне моделювання, натурні спостереження. Аналіз методів організації дорожнього руху дозволив виявити серед існуючих найбільш ефективні, що стосуються регульованих перетинаннь. Порівняні 5 варіантів схем організації руху на перетинанні вул. Миру - просп. Індустріальний: 1) існуюча схема двофазного роз’їзду; 2) скоригований час циклу для поточного двофазного роз’їзду; 3) запропонована трифазна схема роз’їзду (за зразком перехрестя вул. Бібліка та просп. Індустріального); 4) трифазна схема з виділеною пішохідною фазою; 5) схема трифазного роз’їзду: 1 фаза - рух по вул. Миру, 2 фаза - рух по просп. Індустріальному в напрямку вул. Бібліка, 3 фаза - рух по просп. Індустріальному в напрямку просп. Героїв Харкова. Порівняльний аналіз результатів розрахунків за оціночними критеріями надав можливість обрати оптимальні варіанти роз’їзду, а саме варіанти 2 та 5. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – оптимізація світлофорного регулювання шляхом перерахунку тривалості циклу та проєктування нової схеми роз’їзду на перехресті дозволяє зменшити затримки руху транспортних засобів та пішоходів (в 1,1 та 1,6 разів), коефіцієнт відносної аварійності (в 1,1 рази), покращити екологічну безпеку та насичити напрямки рухом. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані для удосконалення організації дорожнього руху в Індустріальному районі м. Харків.
Keywords: організація дорожнього руху; регульоване перехрестя; світлофорне регулювання; затримки транспортних засобів