Криптовалюти та блокчейн технології як драйвер змін у соціально-економічних процесах - Савенко, Єгор Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є процес функціонування криптовалют та блокчейн технологій у світовому економічному просторі. Метою роботи є аналіз впливу криптовалют та блокчейн технологій на функціонування соціально-економічних процесів та розробка рекомендацій щодо їх регулювання. Предметом дослідження є вплив криптовалют і блокчейн технологій на соціально-економічні процеси, зокрема на світову та національну банківську систему, інвестиційні потоки, платіжні системи та законодавче регулювання. У процесі дослідження були використані методи: порівняльний аналіз, статистичні методи, емпіричні спостереження, аналіз даних та моделювання для оцінки впливу криптовалют на фінансово-економічну систему, планування та прогнозування. У роботі розкрито основи функціонування криптовалют і блокчейн-технологій, їхній вплив на банківський сектор та глобальні соціально-економічні процеси. Проведено аналіз регуляторної політики у світі щодо криптовалют, запропоновано рекомендації щодо їхнього регулювання та інтеграції в традиційні та інноваційні соціально-економічні процеси. Розроблені в ході роботи пропозиції та рекомендації полягають у можливості застосування отриманих результатів для розробки рекомендацій щодо регулювання криптовалютного ринку на національному та міжнародному рівнях. Оцінка можливостей і загроз, пов'язаних із криптовалютами, дозволить розробити стратегії для ефективного використання цих інструментів у соціально-економічних процесах на світовому та державному рівнях, а також для вдосконалення законодавчих ініціатив щодо їх використання.
Keywords: криптовалюти; блокчейн; децентралізація; фінансові ринки; регуляторна політика; інтеграція; інвестиції