Економічна ефективність автотранспортного підприємства в умовах конкуренції - Топчій, Артем Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – процес управління економічною ефективністю діяльності автотранспортного підприємства в умовах конкурентного ринкового середовища. Предмет дослідження – методи, показники та інструменти оцінювання і підвищення економічної ефективності автотранспортного підприємства з урахуванням впливу факторів конкуренції. Мета роботи – обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення економічної ефективності автотранспортного підприємства на основі аналізу його фінансово-економічного стану, конкурентного середовища та внутрішнього потенціалу. Метод дослідження: метод теоретичного узагальнення; аналіз і синтез; аналіз фінансової звітності; модель п’яти конкурентних сил М. Портера; VRIO-аналіз; економіко-математичні та статистичні методи; сценарний аналіз і методи економічного обґрунтування управлінських рішень. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні підходу до оцінювання економічної ефективності автотранспортного підприємства шляхом поєднання фінансово-економічного аналізу з оцінкою конкурентного тиску та ресурсного потенціалу, що дозволяє обґрунтувати пріоритетні напрями підвищення ефективності діяльності в умовах посилення конкуренції. Результати роботи пройшли апробацію на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Сучасні напрямки розвитку менеджменту та економіки в умовах VUCA-світу» (Харків, 2025).
Keywords: економічна ефективність; автотранспортне підприємство; конкурентоспроможність; конкурентне середовище; фінансова стійкість; рентабельність; витрати