Використання технології чіп-тюнінгу для поліпшення характеристик мехатронних систем автомобіля - Щука, Максим Леонідович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу під час проведення практичних занять з дисципліни «Діагностика мехатронних систем автомобіля» в умовах дистанційного навчання. Об’єкт дослідження – технологія чип-тюнінгу електронних блоків систем керування автомобіля. Предмет дослідження – програмно-апаратна реалізація засобів репрограмінгу електронних систем керування автомобілем. Метод дослідження – аналіз характеристик засобів чіп-тюнінгу. Проаналізовано характеристики об’єктів чіп-тюнінгу на автомобілі, таких як мехатронні системи ДВЗ і АКП, а також шинні структури комбінованих систем керування. Досліджено характеристики засобів програмування і кодування. Складено класифікаційну структуру приладів комп’ютерної діагностики. Проаналізовані функціональні характеристики програмно-апаратних адаптерів на прикладі USB адаптерів типу ELM327 і модулів програматорів, таких як KESSv2, K-TAG, Powergate, KESS3. Приведено перелік сучасних керуючих програм (софтів) з візуалізацією інтерфейсів опе-раторів: ЕТАS ІNКА, ATI VISION, Vector CANape, Raptor-Cal, IPEmotion, Pi Snoop. Дана порівняльна характеристика потужних сканерів з функцією репрограмінгу, таких як Autel MaxiCOM MK908 Pro II, Launch X431 PAD V Elite, Autel Maxisys Elite. Наведено демонстрацію проведення практичних занять за означеною темою дисципліни по двом темам практичних занять. Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості методичних рекомендацій до практичних занять з дисципліни «Діагностика мехатронних систем автомобіля».
Keywords: чип-тюнинг; програмінг; репрограмінг; кодування; софт; адаптер; програматор; інтерфейс; сканер; сервісні функції