Підвищення зносостійкості деталей машин, що працюють в умовах абразивного зношування - Воротинцев, Максим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В дипломній роботі виконується розробці удосконалення економно легованих ресурсозберігаючих зносостійких сталей і технології їхнього наплавлення для відновлення й підвищення стійкості, довговічності інструмента гарячої обробки метала. Досліджені особливості формування структури зносостійких сталей і способи підвищення їхньої зносостійкості й довговічності. Показано, що підвищенню теплостійкості та зносостійкості сплавів системи Cr–Mn–Ti на основі заліза сприяє збільшення змісту фази [Ti]; введення [Mo] стабілізує значення твердості при підвищених температурах, підвищує теплостійкість і твердість при дисперсійному твердінні. Встановлена можливість застосування термоелектричного методу неруйнівного контролю для підбора зносостійких наплавочних сталей, що забезпечують підвищення довговічності штампового інструмента.
Keywords: леговані сталі; сталь; зносостійкість; структура; наплавлення