Дослідження енергоспоживання електромобілів та автономних систем живлення в транспортній інфраструктурі. Частина 3. Аналіз та дослідження сучасних технологій від електромобіля до електричної мережі - Яцевич, Назар Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження: аналіз сучасних рішень та оцінка доцільності впровадження технологій типу «від електромобіля до електромережі» V2G, що забезпечують ефективне енергоспоживання та інтеграцію електротранспорту в енергетичну систему. Об’єкт роботи: процес взаємодії електромобіля з електричною мережею в контексті сучасних технологій транспортної інфраструктури. Предмет дослідження: технології зарядки, обміну енергією та управління споживанням електроенергії в контексті електромобільного транспорту та Smart Grid. Дипломна робота бакалавра присвячена актуальній темі дослідження сучасних технологій у сфері електротранспорту, зокрема можливості зворотного потоку енергії від електромобіля до електромережі. Проведено всебічний аналіз технічних засобів (зарядні станції, інвертори, акумулятори), а також розглянуто економічну та екологічну доцільність інтеграції таких рішень в транспортну інфраструктуру України. Робота містить огляд сучасних світових підходів, аналіз ефективності технології V2G, опис бар’єрів впровадження та потенційних переваг. Розглянуто питання охорони праці при роботі з високовольтними електротехнічними системами. За результатами дослідження сформульовано висновки щодо перспективи розвитку та практичного застосування проаналізованих технологій.
Keywords: smart grid; v2g; акумуляторна батарея; електромобіль; енергоспоживання; інфраструктура; інтеграція в мережу; система живлення; зарядна станція