Інформаційна технологія контролю за дотриманням страхових зобов'язань - Спасьонов, Кирило Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У першому розділі проаналізовано предметну область автострахування, проблематику виявлення незастрахованих транспортних засобів та актуальність розробки автоматизованих систем перевірки. У другому розділі розглянуто методи комп’ютерного зору, обґрунтовано вибір алгоритму HaarCascade для виявлення номерних знаків. У третьому розділі побудовано структуру інформаційної технології, яка реалізує процес розпізнавання номерів і перевірки страхового полісу через API МТСБУ. У четвертому розділі детально описано реалізацію вебсистеми, взаємодію клієнтської та серверної частини, використання бази даних MongoDB, а також функціонал експорту результатів перевірки. Розроблена система дозволяє автоматично обробляти відеопотік, розпізнавати номерні знаки ТЗ, перевіряти їх у базі полісів та формувати зведену таблицю з результатами.
Keywords: комп’ютерний зір; страхування; інформаційна технологія; OCR; MongoDB; номерний знак; автострахування; автоматизована перевірка