Спосіб візуального виявлення аномального змінювання тиску в багатоканальних вимірювальних інформаційних системах - Полярус, Олександр Васильович; Лебединський, Андрій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Спосіб візуального виявлення аномального змінювання тиску на технічних об'єктах в багатоканальних вимірювальних інформаційних системах, в яких отримують реалізації випадкового тиску в кожному каналі від датчиків тиску, підсилюють сигнали в підсилювачах і надсилають їх на аналого-цифрові перетворювачі, дискретизують з тривалістю однієї дискрети, що приблизно дорівнює інтервалу часової кореляції сигналу, значення тиску для кожної дискрети множать в кожному каналі на ортогональну функцію Лежандра або іншу подібну функцію, порядок якої співпадає з номером вимірювального каналу, і сигнали у вигляді цих добутків з усіх каналів подають на багатоканальний перший суматор, а з його виходів сигнали у вигляді узагальнених функцій, кількість яких дорівнює кількості часових дискрет, надсилають на перший формувач візуального образу, в якому реалізують операцію побудови графіків, сукупність яких створює візуальний образ реалізацій багатовимірного випадкового процесу тиску. У вимірювальній інформаційній системі сигнали у вигляді узагальнених функцій осереднюють в пристрої визначення середніх значень на часових інтервалах нормального штатного функціонування технічного об'єкта і подають на перші входи багатоканального другого суматора, на другі входи якого з виходів першого формувача візуального образу через багатоканальний інвертор надсилають неосереднені сигнали узагальнених функцій, а з виходів другого суматора сигнали направляють на другий формувач візуального образу, в якому будують сукупність графіків, що створюють єдиний візуальний образ багатовимірного випадкового процесу, який використовують для візуального виявлення аномального змінювання тиску.
Keywords: багатоканальні вимірювальні системи; технічний об'єкт