Підвищення ефективності експлуатації екскаваторів четвертої розмірної групи - Пикавчук, Вадим Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – моторна олива як у чистому вигляді, так і із введенням до її складу анамегатора. Мета роботи полягає в підвищенні ефективності роботи екскаваторів четвертої розмірної групи шляхом забезпечення надійного функціонування системи змащування за рахунок додавання до моторної оливи присадки «Озерол МП-10». У кваліфікаційній роботі розглянуто вплив присадки «Озерол МП-10» на протизношувальні властивості моторної оливи М10Г2к та на стан деталей тертьових вузлів дизельного двигуна. Було здійснено порівняльні хіммотологічні та триботехнічні дослідження оливи з доданою присадкою і без неї. Експериментальні результати показали, що введення анамегатора у концентрації 0,04–0,08% забезпечує зменшення інтенсивності зношування пар тертя дизельного двигуна приблизно у 2,8 рази. Крім того, присадка «Озерол МП-10» сприяє формуванню стабільної граничної плівки, яка зменшує силу тертя та попереджує задирні пошкодження поверхонь тертьових елементів
Keywords: моторна олива; анамігатор; екскаватор; дизельний двигун; машина тертя; знос; гранічна плівка