Підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті пр. Ювілейний – вул. Гвардійців-Широнінців м. Харків - Гирович, Влада Дмитрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єкт дослідження: дорожній рух на перехресті. Предмет дослідження: схема організації дорожнього руху на перехресті пр. Ювілейний – вул. Гвардійців-Широнінців. Мета роботи: забезпечення безпечного руху на регульованому перехресті з високою інтенсивністю шляхом удосконалення схеми організації дорожнього руху. Метод дослідження: аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження транспортних і пішохідних потоків. Отримані результати: розроблені локальні заходи, які підвищують рівень безпеки руху та зменшують затримки транспортних засобів. У роботі розроблено схему пофазного роз`їзду з окремою фазою для лівоповоротних потоків. Рекомендації по впровадженню: запропоновані заходи (коригування циклу світлофорного регулювання, розроблена схема пофазного роз`їзду з окремою фазою для лівоповоротних потоків, обладнання перехрестя технічними засобами регулювання руху) можуть бути використані на досліджуваному перехресті.
Keywords: дорожній рух; дорожньо-транспортна пригода; затримки транспортних засобів; інтенсивність транспортного потоку; конфліктна точка; перехрестя; світлофорне регулювання