Потенціал білінгвізму в навчанні іноземних мов у ЗВО - Саєнко, Наталія Віталіївна; Созикіна, Ганна Сергіївна; Коваленко, Аліна Володимирівна; Saienko, Nataliia; Sozykina, Ganna; Kovalenko, Alina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У статті визначено потенціал білінгвізму як функціонування двох мовних та культурних кодів у свідомості індивіда, зазначено на необхідності переосмислення його значення в навчанні іноземних мов. Викладачі іноземних мов повинні мати у своєму розпорядженні перевірені методи раціонального використання білінгвізму та можливість вибирати, які з них сприятимуть досягненню освітньої мети в конкретній аудиторії та її культурному контексті. Вирішальне значення в процесі розуміння іншої мови має переклад. Прикладом використання перекладу рідною мовою є паралельний текст як текст однією мовою та його переклад іншою. Наведено приклад використання паралельного перекладання в дистанційному навчанні іноземної мови в ЗВО.
The potential of bilingualism in teaching foreign languages in universities
Keywords: білінгвізм; паралельний переклад; студенти університету; іншомовна підготовка; bilingualism; parallel translation; university students; teaching a foreign language; 378.147; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.99.0.165