Принцип соціальної відповідальності - Бабайлов, В. К.; Деділова, Т. В.; Babailov, V.; Dedilova, T. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Як свідчить сучасна література і практика, сутність, основний закон соціальної відповідальності (СВ) – це організація адекватності засобів покарань характеру порушень правил соціуму, правил моралі і права. Тобто, для ефективної організації СВ менеджеру, перш за все, необхідне знання багатьох правил, які встановлюються у різноманітних соціумах (країні, регіоні, підприємстві, підрозділі тощо) або видах діяльності (математиці, методології тощо). Недостатня глибина знань, щодо правил соціумів, може призвести до неадекватності засобів покарань – що, у свою чергу, також є порушенням й має вести теж до покарання. Тобто менеджер, який зобов’язаний мати такий неприємний обов’язок, також зобов’язаний суворо дотримуватися «букви» законів, правил, норм, щоб позбавити себе від такої особистої і неприємної відповідальності. Причиною появи такої відповідальності може бути неналежне знання правил соціумів, їх зв’язків й, особливо, зв’язку з таким схожим із правилом поняттям, яким є принцип. На побутовому рівні існує банальне змішування, ототожнення правил і принципів. Але у такій професійної специфічної сфері діяльності менеджера, як організація СВ, питання істинного зв’язку правил і принципів стає актуальною проблемою. Для її вирішення було проведено детальний аналіз наукової літератури щодо розуміння принципу і його зв’язку із правилом. Встановлено, що принципи не зводиться до звичайних правил, що принципи – це теж правила, але не звичайні, а особливі. Водночас встановлено, що сенс такої особливості дотепер не розкритий. Мета. Відповідно до цього, метою даного дослідження є розкриття проблематики визначення сенсу принципу соціальної відповідальності. Методика дослідження. Дослідження ґрунтується на огляді літературних джерел, діалектичному методі Гегеля, методиці 2С70, методі аналогії. Результати. Отримано відповідь на питання, «що використовується у соціальній відповідальності: правила, норми, закони або принципи?». Відповідь – у соціальній відповідальності існують в основному саме правила, норми або закони моралі і права, й майже не використовується термін «принципи». Визначено характер зв’язку правил і принципів: принцип соціальної відповідальності є основне правило і основний закон СВ. Наукова новизна. Отримала розвиток теорія соціальної відповідальності шляхом визначення принципу соціальної відповідальності як її основного правила, основного закону. Практична значущість. Отримані результати сприятимуть поглибленню розуміння соціальної відповідальності, а їх використання на практиці, й, особливо, принципу СВ, забезпечить підвищення її ефективності.
Principle of social responsibility
Keywords: соціальна відповідальність; правила; принципи; метод; методики; методології; закони; покарання; social responsibility; rules; principles; method; methodices; methodologies; laws; punishment; 338; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2024.33.95