Моделі та методи адаптивного управління трафіком в інфокомунікаційних мережах - Товстолуг, Даниїло Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження - Розробити та теоретично обґрунтувати комплекс моделей і методів адаптивного (ієрархічного) управління трафіком в інфокомунікаційних мережах, що забезпечує підвищення ефективності використання мережевих ресурсів і стабільне дотримання показників QoS/SLA в умовах динамічного та неоднорідного навантаження. Ціль дослідження – сформувати практично придатний підхід до двохетапного керування (налаштування мережі + оперативне управління підмережами) на основі принципів декомпозиції, координації та узгодження цілей, який дозволяє: - знизити ризики перевантажень у мультисервісному середовищі; - мінімізувати затримки та втрати пакетів; - оптимізувати розподіл смуги пропускання і ресурсів вузлів обробки. Об’єкт дослідження - Процеси формування, передачі та управління мережевим трафіком в інфокомунікаційних мережах (зокрема мультисервісних і/або таких, що можуть використовуватися у сегментах систем критичної інфраструктури). Предмет дослідження. Математичні моделі, критерії та алгоритмічні методи адаптивного управління розподілом трафіку і ресурсів в ІКМ, включно з: - моделями декомпозиції мережі на підмережі; - методами координації та узгодження локальних і глобальних цілей; - моделями розподілу смуги пропускання між типами потоків; - моделями розподілу ресурсів багатосерверних вузлів; - інтегральними показниками якості управління трафіком.
Keywords: інфокомунікаційні мережі; адаптивне управління; трафік; розподіл ресурсів; теорія масового обслуговування; ієрархічне управління