Оптимізація керуючих впливів на електропневматичний клапан виконавчого пристрою керування зчепленням - Михалевич, М. Г.; Mykhalevych, M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Під час зміни умов роботи електропневматичного клапана змінюються його вихідні параметри. Метою роботи є формування залежностей, що визначають параметри керуючого сигналу для системи керування зчепленням транспортних засобів категорій M3 та N3 в умовах зміни напруги живлення, перепаду тиску на клапані та температури навколишнього середовища. Шляхом моделювання роботи електропневматичного клапана було побудовано поверхні відгуку щодо величини керуючого імпульсу залежно від таких параметрів, як напруга живлення бортової мережі транспортного засобу, температура на-вколишнього середовища та перепад тиску на електропневматичному клапані.
Optimization control actions on electropneumatic valve of actuator of clutch control
Keywords: електропневматична система керування зчепленням; електропневматичний клапан; пілотний імпульс; поверхня відгуку; вплив температури; electropneumatic clutch control system; electropneumatic valve; pilot pulse; response surface; temperature effect; 629.3; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.93.0.128